2015. december 16., szerda

Mammón szamara
Szerkesztők: Simon Róbert (orientalista, vallástörténész), Simonné Pesthy Monika (vallástörténész), Jakab Attila (teológus, vallástörténész)

Nemrég Vezérünk figyelmeztetett, hogy nem szabad leborulnunk Bálám szobra előtt. Megfogadtuk a szavát, és semmiképpen sem borulunk le Bálám szobra előtt, igaz, korábban sem igen jutott eszünkbe, hogy ezt kellene tenni. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy országunk apraja-nagyja (egész elenyésző kisebbségtől eltekintve) olyan értetlenül áll minden vallási jelenség előtt, mint Mammón szamara: a tudatlanság szinte teljes nem csak a tőlünk idegen, „gonosz” iszlámot illetően, de azzal a kereszténységgel kapcsolatban is, amelyben állítólag benne élünk. E tudatlanság eloszlatása pedig nyilvánvalóan nem lehet célja azoknak, akik éppen ezt felhasználva igyekeznek manipulálni a tömegeket – óriási sikerrel.
            Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy blogot indítunk, mivel, úgy véljük, ma Magyarországon sokkal hasznosabb a tájékoztatás, a tudománynépszerűsítés, a közérthető magyarázat, mint a magas tudomány művelése. Ez utóbbinak nincs közönsége, csak szűk körök léteznek egymás mellett. Nincs semmiféle szakmai közélet. Még ha van is egy-egy jó színvonalú szakmai írás, azt senki sem olvassa.
Ezzel szemben a médiában időnként mindenki „szakértővé” válik, amint ezt az utóbbi hetekben nap, mint nap láthattuk az iszlám esetében. No-name figurák nyilatkoznak anélkül, hogy ehhez a leghaloványabb szakmai alapjuk lenne, és bár amit mondanak, az jó esetben is csak saját véleményük (rossz esetben egyszerűen marhaság), a gyanútlan közönség számára mégis ez lesz mérvadó. Hasonló a helyzet a kereszténységgel: vagy azok nyilatkoznak, akik alig értenek hozzá, vagy akik a betanult mise- vagy katekizmusszöveget ismétlik papagáj módjára.
Blogunk célja valamiféle szerény kis rendrakás ebben a zűrzavarban: aktuális kérdéseket fogunk taglalni, vallási jelenségeket elemzünk, rávilágítunk az összefüggésekre, értelmezzük a gyakran használt fogalmakat stb. Bár rövidségre és közérthetőségre fogunk törekedni, írásaink igyekeznek majd feltárni az adott kérdés, probléma mélyebb gyökereit. Munkánk során minden vallást (pozitív vagy negatív előítéletek nélkül) egyformán objektív, tudományos módszerekkel közelítünk meg. A vallásnak csak az emberi-társadalmi oldala és történeti vonatkozásai érdekelnek minket; a transzcendenst nem tagadjuk, csak nem foglalkozunk vele. Így nem érvelünk semmilyen hit mellett, de ellene sem.
Elsősorban olyan témákkal fogunk foglalkozni, mint:
Az „Ábrahám vallások” (judaizmus, kereszténység, iszlám): rokonok egymás között
A „keresztény” Európa
A „keresztény” Magyarország
A „keresztény értékek”
Egyházak/vallások és (geo)politika
Egyházak/vallások és társadalmak
Egyház/Vallás és Hatalom
Egyház/Vallás és oktatás
Szekularizáció
Laicitás
Az egyházak, az antijudaizmus/antiszemitizmus és a holokauszt
Vallási fundamentalizmusok
Kereszténység – iszlám
Az iszlám fundamentalizmus elméleti alapjai
Az iszlám Európában
Az iszlám jövője(a fejlődés problémája az iszlámban)
Vallások fejlődése
Új vallási jelenségek
            Stb.

A blogot hárman szerkesztjük, és írjuk is egyelőre, ám ez nem zárja ki, hogy később másoktól is közöljünk írásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése